22/12
Rozhovor: Vianočný a silvestrovský stôl Lucie Benešovej: u nás vládne klasika

Rozhovor: Vianočný a silvestrovský stôl Lucie Benešovej: u nás vládne klasika

22. prosince 2020 v 08.15 , Bytové doplnky , Bytový textil , Design

Sponzorované odkazy

Lucie Benešová miluje prírodné dekorácie, ktorými si zdobí aj štedrovečerný stôl. Z farieb preferuje klasiku v podobe bielej a červenej. Tento rok bude pri výzdobe improvizovať, Vianoce totiž oslávi v prenajatej chalupe.

Nielen vianočný stromček je kľúčovou dekoráciou najkrajších sviatkov v roku. Rovnako ako si dávame záležať na ozdobenej jedličke, stromčeku či inom ihličnane, mali by sme náležitú pozornosť venovať aj výzdobe štedrovečerné­ho stola.

Inšpirovať sa môžeme modernými trendmi aj miliónmi nápadov na internete, alebo sa naopak vrátiť ku klasike v podobe tradičných farieb a prírodných materiálov. Obľúbená herečka a moderátorka Lucie Benešová, ktorá je novou tvárou značky pre domácu pohodu Astoreo, jednoznačne vsádza na druhú možnosť. Prečítajte si krátky predvianočný rozhovor a nechajte sa inšpirovať aj jej tipmi pre štedrovečerný stôl.

Milujete vidiecky štýl a prírodné dekorácie. Ponesie sa v tomto duchu aj výzdoba vášho štedrovečerné­ho stola?

Áno, rozhodne. Celoročne u mňa vyhráva biela farba, ktorú na Vianoce zladím s červenou, prípadne zelenou. To platí aj pre sviatočný stôl. Jednoduchý biely obrus, červené prestieranie, biely jedálenský servis a potom už len plno sviečok a prírodných materiálov – oriešky, šišky, zelené vetvičky. Doma mávame štedrovečernú večeru v našej zimnej záhrade, a tak aj celkovo ladím výzdobu v nej v rovnakom duchu.

Tento rok ale Vianoce budete sláviť inde…

Áno, tohtoročné Vianoce oslávime s celou rodinou v prenajatej chalupe v Jeseníkoch, takže obvyklé dekorácie nechávam doma a v podstate budem improvizovať. Určite sa ešte pred Štedrým dňom pustíme do výroby vlastnej výzdoby, je to skvelá spoločná aktivita. A použijeme, čo nájdeme v lese okolo, takže opäť pôjde hlavne o vetvičky a tak. A sviečky. Tie si privezieme, tie nesmú chýbať.

Aké bude vaše štedrovečerné menu? Dodržiavate aj nejaké zvyky?

Ani tu nečakajte ktovieaké experimenty, bude klasika: rezne, kapor, zemiakový šalát. Toho budeme mať hneď niekoľko druhov, máme totiž dve babičky a každá privezie svoj tradičný. Budeme ochutnávať a porovnávať. Inak krájame jabĺčka, počúvame koledy. A odo mňa každý už pred večerou nájde pri príbore malý suvenír, vlastnoručne vyrobený. Je to taká pekná upomienka pre šťastie.

Tipy Lucie Benešovej pre vianočný a silvestrovský stôl

Vianočný obrus Vločky

Štýlový obrus je základom pre sviatočne prestretý stôl. Stavte na červeno bielu klasiku v podobe tohto obrusu s motívom snehových vločiek. Vybrať si môžete z troch rozmerov. Kúpite na Astoreo.cz za 16 €.

Vianočný obrus VločkyVianočný obrus Vločky

Stojan porcelánový 2 poschodia

Na štedrovečernú tabulu samozrejme patria aj krásne ozdobené cukrovinky. A tie zvlášť vyniknú na elegantnom dvojpodlažnom servírovacom stojane z kvalitného porcelánu a zinku. Kúpite na Astoreo.cz za 10 €.

Stojan porcelánový 2 poschodiaStojan porcelánový 2 poschodia

Misa hranatá s vekom a motívom hviezdy

Štýlové servírovanie si zaslúži aj vianočný zemiakový šalát, či už ide o tradičný rodinný recept odovzdávaný z generácie na generáciu, alebo nevšednú variáciu, ktorú tento rok skúšate úplne prvýkrát. Tieto červeno biele miesta s motívom hviezd sú pre sviatočnú príležitosť ako stvorené. Súčasťou je aj priehľadné veko z mäkkého, ale odolného plastu, ktoré váš kulinársky výtvor ochráni pred odštipovaním nedočkavcov. Kúpite na Astoreo.cz za 5 €.

Misa hranatá s vekom a motívom hviezdyMisa hranatá s vekom a motívom hviezdy

Vonná sviečka v pohári variant Winter Spice

Na bohato ozdobený štedrovečerný stôl si nepotrpíte? Aj tak by na ňom nemala chýbať aspoň jedna sviečka. Živý plamienok dodá sviatočnej atmosfére to správne čaro, ktoré podčiarkne vôňa zimného korenia. Kúpite na Astoreo.cz za 2 €.

Vonná sviečka v pohári variant Winter SpiceVonná sviečka v pohári variant Winter Spice

Vianočný hrnček

Kapor a šalát zjedený, cukrovinky sa z jedálenského stola sťahujú do obývačky, kde vám bude robiť lahodnú spoločnosť pri darčekoch aj rozprávkach. Vezmite si k nemu aj tento krásny vianočný hrnček, či už s punčom, kakaom, alebo čajom. Kúpite na Astoreo.cz za 5 €.

Vianočný hrnčekVianočný hrnček

Zdroj foto: Astoreo.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS