26/1
Tieto záhradné stavby zvládnete aj vlastnými rukami

Tieto záhradné stavby zvládnete aj vlastnými rukami

26. ledna 2021 v 21.00 , Záhradný nábytok

Nechcelo sa vám do záhradných stavieb púšťať na jeseň? Ak nesneží, neprší a nemrzne, ide to aj v zime. Budete nadšení, keď budete mať do jari všetko hotové.

Strešná krytina sa dá meniť aj v zime

strešná krytinastrešná krytina

Už máte na záhrade pergolu či altán? Pokiaľ nie, je čas sa pustiť do ich stavby. Niekedy už nejaký ten prístrešok máme, trebárs pod staršou otvorenou stodolou. V tomto prípade sa možná chcete pustiť iba do rekonštrukcie. Obvykle sa žiada hlavne nová odolná strešná krytina. Ako ju vybrať? Ideálne je, ak ju dokážeme doladiť s tou na rodinnom dome, alebo s inými záhradnými stavbami. Tradičnou krytinou je pálená taška. Veľké možnosti ponúka tiež betónová strešná krytina. Avšak nesklame ani plechová strecha. Dnes už býva bezúdržbovou a je dizajnovo veľmi pekná, často takmer k nerozoznanou od tašiek. Výhodou je, že sa dá položiť aj na krovy s menšou stabilitou. Je totiž na rozdiel od tašiek veľmi ľahkou. Neriešite preto statiku objektu.

Dá sa strecha na záhradných stavbách zvládnuť vlastnými rukami? Určite áno. Pokiaľ ide o menšiu stavbu, bez komplikovaného členenia strechy, položiť strešnú krytinu nebude príliš veľký problém. Ušetríte a nemusíte sa časovo viazať na remeselníkov. Jar už môžete vítať pod zastrešenou pergolou.

Zámková dlažba je ideálne spevnenie terénu okolo domu

zámková dlažbazámková dlažba

Nespevnené plochy okolo domu nie sú príliš praktické. Plochy vysypané štrkom sú len kompromisom. Kĺže na nich auto, dámy po ňom neprejdú s opätkami. Vybetónované plochy tiež nie sú praktické. Praskajú a deformujú sa. Ideálnym riešením spevnených plôch okolo domu je kvalitná zámková dlažba položená do piesku. Zámkovou sa nazýva pre svoj spojovací prvok, ktorým je zámok po strane dlažby. Ten zabraňuje je posúvaniu a udržuje dlažbu v správnej polohe. Vhodné je tiež okraje zámkovej dlažby spevniť správne osadenými obrubníkmi.

Paletový vozíkPaletový vozík

Aj na položenie zámkovej dlažby si môžete trúfnuť. Hodilo by sa vám požičať si praktický paletový vozík, ktorý uľahčuje prácu a manipuláciu s materiálom. Dobe si naštudujte správnu skladbu podkladu pod zámkovú dlažbu: správnu výšku vrstvy štrku aj piesku. Požičajte si tiež stroj na zhutnenie povrchu. Len tak docielite ideálnu rovinu a povrch, ktorý nebude sadať. Položenie zámkovej dlažby na plochách záhradných cestičiek, pod altánmi, aj pred domom určite zvládnete.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS