21/4
Tipy, ako zvládnuť drobné domáce katastrofy

Tipy, ako zvládnuť drobné domáce katastrofy

21. dubna 2021 v 00.00 , Domáce spotrebiče , Kuchyne , Kúpeľne

Sponzorované odkazy

V poslednom roku sme strávili vďaka koronavírusovej pandémii doma viac času než kedykoľvek predtým. Aj keď by sa mohlo zdať, že domácnosť poskytuje väčšie bezpečie než pobyt vonku, ani v dome či byte sa nevyhnete malým aj väčším nehodám a nepríjemnostiam.

Či už ide o zabuchnuté dvere, prasknutú hadičku práčky, alebo rozliate chemikálie. Každému iste príde vhod rada, ako sa s týmito problémami čo najlepšie vysporiadať.

Zabuchnuté dvere

Číslo jedna medzi drobnými domácimi katastrofami sú zabuchnuté dvere, pred ktorými stojí človek bez kľúčov. S týmto problémom si najlepšie poradí odborník, teda zámočník, ktorý si zvyčajne účtuje 20 až 40 €. Vo filmoch síce vyzerá otvorenie zámku pomocou sponky celkom jednoducho, ale v skutočnosti je potrebný cvik a špeciálne nástroje a ak sa v zámku zalomí nejaký cudzí predmet, je otvorenie potom oveľa náročnejšie.

Pomôžu asistenčné služby

Zabuchnuté dvere sú natoľko častý problém, že niektoré poisťovne majú tieto prípady zahrnuté do poistenia domácnosti. „V rámci asistenčných služieb, ktoré sú k poisteniu zdarma, klientom zaistíme príchod zámočníka a do limitu zaplatíme prácu potrebnú k otvoreniu dverí a oprave zámkov, alebo ich výmene,“ hovorí hovorca Direct poisťovne Nela Maťašeje. V prípade, že je za zabuchnutými dverami napríklad malé dieťa, alebo hrniec na zapnutom sporáku, je lepšie volať hasičov, ktorí prídu behom chvíľky.

Únik vody

Nečakaný únik vody môže spôsobiť škody nielen v jednej domácnosti, ale aj v niektorých susedných. Horšie je o to viac, že sa na to často príde až v momente, kedy si človek všimne vzdutú podlahu pri práčke, alebo suseda, ktorý sa sťažuje, že mu vlhne omietka. Za únik vody obvykle môže prasknutá hadička od práčky, alebo umývačky, prípadne prasknuté potrubie. Keď už voda vytečie, v prvom rade je potrebné zavrieť hlavný prívod vody v domácnosti. „Aj pre tieto prípady je možné využiť asistenčné služby poistenia,“ upozorňuje Maťašeje.

Postup riešenia úniku vody

Ďalším krokom je vytrenie vytečenej vody a vysúšanie celého priestoru. Nábytok aj koberce je potrebné odstrániť z podlahy a zasiahnuté steny nastriekať prípravkom proti množeniu baktérií a plesní. Pokiaľ ide o prasknuté potrubie, je potrebné vybúrať kus steny a poškodenú časť vymeniť.

Vodomer s Internetom vecí

Úniky vody patrí k najmenej príjemným domácim nehodám. "Predchádzať im môže inštalácia vodomerov pripojených k takzvanému Internetu vecí. Tieto merače monitorujú spotrebu v reálnom čase a môžu tak veľmi rýchlo odhaliť, že je množstvo spotrebovanej vody u konkrétneho spotrebiča výrazne vyššie oproti normálu. Užívateľ dostane upozornenie napríklad na chytrý telefón a môže problém vyriešiť hneď v začiatku, "vysvetľuje Petr Holyszewski, vedúci technického oddelenia spoločnosti Enbra, ktorá sa zaoberá meraním spotreby vody.

Upchatý odpad

S upchatým odpadom vo vani, alebo v kuchynskom dreze sa čas od času stetáva každá domácnosť. Vo väčšine prípadov sa riešenie zaobíde bez odbornej asistencie. Niekto nedá dopustiť na gumový zvon, iní dávajú prednosť chémii. Najčastejšie sa odpad čistí hydroxidom sodným, alebo kyselinou sírovou, alebo špeciálnymi prípravkami na ich báze. Kto tieto chemikálie doma nemá, môže siahnuť po kuchynskej sóde a octe. Postup je najprv naliať do odpadu horúcu vodu, potom pridať asi pol hrnčeka sódy, nechať desať minút pôsobiť a potom otvor zaliať zmesou vriacej vody a octu zmiešanej v hrnčeku.

Ako na upchatý odpad?

Ak je odpad upchatý totálne a chémia ani pumpovanie zvonom naň nezaberá, je tu ešte možnosť preskúmať sifón, či nie je upchávka v ňom. Táto činnosť je spojená s veľkým neporiadkom a potrebné je si pripraviť väčšie vedro na odtekajúcu vodu a nečistoty. Pokiaľ ani kontrola sifónu nepomôže, nezostáva nič iné, než sa obrátiť na profesionála, ktorý rúrky prepchá inštalatérskou pružinou.

Havárie s chémiou

Chemikálie vhodné na čistenie odpadu aj ďalšie chemické prípravky sú v domácnosti pomocník aj bezpečnostné riziko. Niektoré výrobky svojím agresívnym zložením dokážu pri nesprávnom užívaní a neopatrnej manipulácii napáchať veľké škody na vybavení. Napríklad pri drevených podlahách sa poleptanie od rozpúšťadiel dá riešiť v lepšom prípade obrúsením a prelakovaním a v horšom prípade výmenou parkiet či dosiek. Veľkým rizikom sú tieto látky aj pre zdravie, preto by mali bezpodmienečne byť uložené mimo dosahu detí, ktoré by ich zo zvedavosti mohli skúšať vylievať, alebo ochutnať.

Prevencia je základ

Vôbec najúčinnejším riešením nehôd s domácou chémiou je preto prevencia, teda starostlivý výber produktov so šetrnejším zložením. "Pre výrobky, v ktorých zloženie nájdete napríklad silne toxické látky ako formaldehyd, benzén, toluén, alebo chloroform, sa snažte úplne vyhýbať. Ponuka prípravkov, ktoré sú svojím zložením k domácnosti aj ľudskému organizmu podstatne šetrnejšie, a navyše sú aj cenovo dostupné, je dnes už pomerne bohatá, "upozorňuje Jiří Peroutka, manažér komunikácie dm drogérie, na ktorej pultoch vďaka rastúcemu dopytu postupne pribúda čoraz viac ekologických variantov upratovacích prostriedkov.

Čítajte etikety s návodmi na havárie

Zloženie výrobkov možno ľahko skontrolovať na dobre viditeľnej etikete na obale produktu. Okrem toho je tu vždy uvedený aj návod na použitie a tiež postup, čo robiť, keď dôjde k ohrozeniu zdravia – teda nadýchaní, zasiahnutí očí či pokožky a podobne. "Každý produkt reaguje inak, preto ešte pred použitím vždy dôkladne preštudujte etiketu a riaďte sa odporúčaniami. Na záver nezabudnite upratovacie prípravky uložiť úplne mimo dosahu detí, "radí Peroutka.

Za tipy a rady ďakujeme

  • Nele Maťašeje, hovorkyni Direct poisťovne
  • Petru Holyszewskiemu, vedúcemu tech. odd. spoločnosti Enbra,
  • Jiřímu Peroutkovi, manažérovi komunikácie dm drogérie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS