24/4
Šťastný (ne)bambus = šťastný domov?

Šťastný (ne)bambus = šťastný domov?

24. dubna 2020 v 00.00 , Bytové doplnky , Design

Sponzorované odkazy

Bambus poznáme z našich domácností už nejakú dobu. Vidieť ho na bytových doplnkoch, prestieraní, alebo aj nábytku. Ale devízou bývania je aj pestovanie bambusu ako izbovej rastliny. A aby toho nebolo málo, je tu aj tzv. šťastný bambus čiže Lucky bamboo, ktorý vlastne bambusom nie je.

Táto efektná rastlinka sa síce ako bambus tvári, ale nemá s ním nič spoločné. Lucky bamboo má zavádzajúce pomenovanie, pretože je to de facto druh Draceny, konkrétne Dracena sanderiana alias dračinec pruhovaný. Kto vie, prečo práve táto pôvodná rastlina z Afriky a okolia Kamerunu, dostala takýto názov. Možno vizuálne podobnosť rastlinky s bambusom? Alebo len šikovný ťah na to, aby sa táto dracena lepšie predávala?

Možno, že vďaka spojeniu všetkého spomínaného s dodatkom, že je rastlinka ľahko a efektne tvarovateľná, vznikol mýtus o tom, že Lucky bambusový dodá vášmu domovu šťastie aj úspech. Táto legenda však správne platí pre naozajstný bambus. To však Dracene s názvom Lucky bamboo neuberá na jeho atraktivite ani žiadanosti. A to aj vďaka jeho tvárnosti a výslednému efektu, s ktorým sa potom v priestore vyníma.

Lucky bamboo

Dracena sanderiana alias Lucky bamboo má jemne zelené aj zeleno sivé listy a stonky s tendenciou sa krútiť. Môže dosiahnuť v raste výšku až jeden meter a prospievať vám bude pri okne smerujúceho na západnú stranu. Miluje polotieň, neznáša priame slnko, čiže nie je potrebné ho stavať len na parapet, ale skôr do rohu miestnosti pri okne, alebo v blízkosti okna na polici či komode.

Rastlinka je to vcelku nenáročná a odolná, pričom si vystačí s teplotami okolo 15 – 18 °C, čiže je vhodná napríklad do spálne a izieb, kde sa spí a znižuje sa preto večer teplota. Táto „bambusová“ dracena má tuhý korienok, je nenáročná na údržbu aj pestovanie, a zvládne aj zimu a teploty o desať stupňov nižšie – teda okolo 8 °C.

Lucky bamboo a hydroponia

Lucky bamboo je ideálnym adeptom na pestovanie vo vode, teda k hydropóniu, prípadne hydrogélu. Nepohrdne však ani klasickým izbovým substrátom. Vo vode ho môžete umiestniť do vyššej vázy, alebo sklenenej nádoby, kde vynikne krásne jej pôvab keď ju tu upevníte okruhliakmi – klasickými, sklenenými, alebo guličkami, či ďalším drveným dekoratívnym materiálom. V hydroponickom pestovaní Dracene vždy starostlivo odstraňujte staré a zahnilé korene a tie príliš dlhé skracujte.

Lucky bamboo v substráte

Ako už bolo povedané, ani substrátom „bambus nebambus“ nepohrdne. Správna dracena prospieva, keď je na spodku vyššieho kvetináča umiestnená väčšia drť. To preto, aby odvádzala vodu kam má. Na ňu nasypte trochu piesku a až potom prichádza na rad izbový substrát. Veľmi pekne vyzerá (a zamedzí sa vysušovanie) keď povrch substrátu obložíte ešte kamienkami, keramzitom či keramickou drťou.

Cool dekorácie za pár eur

Lucky bammboo môže naozaj byť dekoráciou doslova za pár eur, ak si trúfnete ju sami tvarovať. Takýto kúpite za málo peňazí. Ak si ale na tvarovanie netrúfate a chcete predsa taký Lucky bamboo mať, kúpte si už tvarovanú rastlinu. Počítajte však s tým, že si priplatíte.

Tvarovanie ale nie je žiadna veda. Áno, je to tak. Keď sa stonky Draceny tiahnu veľmi do výšky, alebo pôvodné tvarovanie stráca na efekte, môžete Lucky bamboo upraviť sami. Stačí orezať každú takýto stonku cca 2 cm nad tzv. očkom. To je miesto, odkiaľ vyrastá každý nový list. Odrezané kúsky nechajte vo vode zakoreniť. A Dracenu, z ktorej ste kus odrezali v reze zaslepte horúcim voskom, inak vám dracena celá potupne uschne.

Kedy presádzať a hnojiť?

Lucky bamboo alias Dracena sanderiana pestovanú v substráte presaďte najskôr po troch rokoch. K hnojeniu sa stačí prikloniť 1 × týždenne v období od jari (v marci) do konca leta (polčas septembra). V zime občas prihnojte, ale maximálne 1 × za mesiac.

Lucky bamboo alias dracena sanderiana, alebo ak chcete dračinec pruhovaný síce priamo šťastie nenosí, každopádne je to však krásna rastlinka a perfektne zútulní aj ozdobí váš domov. Takže ten potom de facto šťastný predsa len bude. Tak prečo si jeden šťastný bambus nekúpiť?

Zdroj foto: Pexels.com, Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS