14/5
Vo vyvýšených drevených záhonoch môžete pestovať zeleninu, ovocie, bylinky aj kvety

Vo vyvýšených drevených záhonoch môžete pestovať zeleninu, ovocie, bylinky aj kvety

14. května 2022 v 07.30 , Záhradný nábytok

Sponzorované odkazy

Máte modernú záhradu a hľadáte prvky, ktorými by ste ju ozvláštnili? Alebo je naopak záhrada pri vašom dome ponechaná „ladom“, máte radi vysokú trávu, kvitnúcu lúku, a tomu prispôsobujete aj váš vidiecky štýl domu a okolia? Do oboch štýlov môžete umiestniť vyvýšené drevené záhony, ktoré môžu mať mnoho podôb. Rozdiely sú v ich veľkosti aj tvare, a tak im možno nájsť rozmanité uplatnenie.

Prečo sadiť do vyvýšených záhonov?

Možno vás niektoré dôvody vôbec nenapadnú, napriek tomu sú úplne skvelé. Napríklad vám zemina vo vyvýšenom záhone lepšie v zime premrzne, a tak dôjde k zničeniu prípadných škodcov a chorôb. Na jar je zase pôda rýchlejšie prehriata, takže je možné začať vysádzať o „trochu“ skôr. Vďaka tomu, že sú záhony vyvýšené, sa k úrode škodcovia tak nedostanú. Rovnako tak vám nebude do záhonov prerastať tráva z okolia, alebo naopak zo záhona rásť „von“ niečo z úrody.

Seniori a menej pohybliví ľudia budú nadšení. Vďaka vyvýšeniu záhonov nie je potrebné sa toľko ohýbať, čo im umožní vrátiť sa k práci a hobby, ktoré mali radi.

Do vyvýšených záhonov môžete dávať aj zvyšky zo záhrady, čím budete zeminu hnojiť. Pokiaľ je záhon dobre založený a obohatený kompostom, výborne zachytáva vodu a nie je nutné ho tak zalievať. Nádobu, teda drevený obal, je možné použiť aj na kompost samostatne. Malej záhrade toto miesto postačí, najmä pokiaľ nezbierate pokosenú trávu.

Nevýhody vyvýšených záhonov

So starostlivosťou o záhony sa viaže aj práca, ktorá nie je priamo negatívom, ale skôr mínusom. O drevený materiál je vždy potrebné sa starať. To platí aj tu. Aby vám dlho vydržal, raz za rok ho ošetrite ochranným náterom. Zeminu je taktiež potrebné vymeniť, a to cca za 4 roky. Mínusom je aj potreba prílišného zalievania, pokiaľ ho nezaložíte tak, ako sa má. Dá sa to však napraviť.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS