28/11
Stavba Domu s Eleganciou a Praktickosťou: Využitie CD Profilov a Sadrokartónu

Stavba Domu s Eleganciou a Praktickosťou: Využitie CD Profilov a Sadrokartónu

28. listopadu 2023 v 00.15 , Domy

Chystáte sa rekonštruovať interiér vášho domu či bytu, na ktorý už viac ako 20 rokov nikto zásadne „nesiahol“? Alebo ste tento rok zahájili stavbu rodinného domu, máte na pozemku hrubú stavbu a v budúcom roku ju budete dokončovať? Či už ide o dom či byt nový, alebo starší, môžete využiť skvelé služby, ktoré ponúkajú CD profily a sadrokartóny.

Profily pre suchú výstavbu

Ak sa jedná o suchú výstavbu, vhod nám príde CD profil 60, čo je oceľový pozinkovaný plech, ktorý je valcovaný za studena. Na čo všetko sa dá použiť? Napríklad na závesné podhľady, na stropné konštrukcie, aj na predsadené steny. Ide o nosný profil pre vodorovné a šikmé konštrukcie. CD profil sa napája do UD profilu, ktoré sú ukotvené do sadrokartónu po celom obvode miestnosti.

Bežný rozmer profilu je 27 mm x 60 mm x 27 mm. Predáva sa v dĺžke 300 a 400 cm a konkrétne pri CE 06 profile je podľa DIN 18182–1:2007 pri výrobe použitá hrúbka ocele 06.

Celá práca s profilmi je jednoduchá a rýchla, stačí byť trochu zručný, mať k ruke prípadne kamaráta, ktorý pomôže a patričné náradie, s ktorým budete pracovať. Napr. stropná konštrukcia na menšiu miestnosť môže byť hotová za jedno dopoludnie či popoludnie.

Sadrokartón ušetrí čas aj peniaze

Na rôzne typy konštrukcií z CD profilov sa následne montuje sadrokartón. Voliť môžete z troch bežných typov, napr. typ klasický biely, zelený pre kúpeľňu, ktorý odoláva vlhkosti, alebo typ s vysokou odolnosťou proti vznieteniu, který má oranžvů farbu. So sadrokartónom je vytvorenie vnútorných priestorov veľmi rýchle, a pritom kvalitné, funkčné a odolné.

V prípade, že máte doma zničenú stenu, ktorá by chcela zbaviť starej omietky až na tehly a „nahodiť“ nanovo, potom môžete tiež použiť sadrokartón. Vykoná sa ľahký obklad steny a trebárs aj stropu, a razom bude z neútulnej izby veľmi reprezentatívna miestnosť.

Čiže nielen na obloženie šikmých stien sa dá použiť sadrokartón, ale aj na deliace priečky, obklad murovaných stien, alebo ako suchá plávajúca podlaha. Podľa toho, o akú konštrukciu ide, je dôležité voliť ideálny typ sadrokartónu. Dosky sadrokartónu sú obkladové prvky, ktoré sa montujú na dostatočne pevnú a presne pripravenú podkladovú konštrukciu.

Zakytovanie a vymaľovanie vhodnou farbou

Akonáhle je suchá stavba hotová, je ešte nutné vykonať zakytovanie a zabrúsenie. Činnosť, ktorá je prašná a pomerne nepríjemná, musí byť hotová šikovne, aby nikde nevznikli priehlbiny, praskliny alebo nerovnosti. Nakoniec zostáva už len použiť obľúbenú farbu, na strop bielu, na steny takú, ktorá je nám príjemná.

Práca s profilmi a sadrokartónom vám zaistí rýchle vybudovanie priečok, rovných stropov a podobne. Hodí sa ako do domácností, tak do firiem.

foto: masterplast.sk

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS