17/12
Botníky - kde schovať topánky?

Botníky - kde schovať topánky?

17. prosince 2013 v 06.45 , Predsieň

Sponzorované odkazy

Predsieň, v ktorej sú botníky najčastejšie umiestnené, slúži ako priestor komunikačný, pretože ide o prvú miestnosť, ktorá sprostredkováva vstup do bytu či domu. Predsieň by mala spĺňať predovšetkým funkciu praktickú, v miestnosti odkladáme a obliekame vrchný odev a obuv, teda základný predsieňový nábytok musí tvoriť odkladacia stena a botník.

Veľkosť a umiestnenie botníka

Veľkosť botníka sa najčastejšie odvíja od počtu členov domácnosti, priemerná slovenská žena disponuje približne 10 pármi topánok, muž 8 pármi a na jedno dieťa pripadá približne 6 párov topánok. Pokiaľ nie je domácnosť vybavená šatňou, je botník jediným úložným priestorom celoročnej obuvi. Pri kúpe botníka musíme vychádzať z celkového počtu topánok, veľkosť úložného priestoru získame pri násobku šírky jedného páru topánok, hĺbka botníku vychádza z dĺžky obuvi.

Materiál

Dvierka a ostatné čelné plochy môžeme vyberať z materiálu podľa nášho vkusu, vnútro by však mal byť vyrobené z ľahko umývateľného a vysoko odolného materiálu. Farebné prevedenie botníka by malo byť skĺbené s odtieňmi predsiene a predovšetkým s podlahou. K veľmi obľúbeným a moderným materiálom, pre výrobu botníkov, patrí ratan. Botníky z ratanu dodajú každej predsieni vzdušnosť, ľahkosť a jednoduchosť. K najlacnejším typom patria botníky vyrobené z laminátu, ktorých nevýhodou je kratšia životnosť. Vyrábajú sa v širokom farebnom a dezénovom prevedení, vyberať môžeme z odtieňov imitácie dreva, travertínu, mramoru či pastelových farieb. K najdrahším typom patria botníky vyrobené z masívneho dreva, ktorého cenové rozpätie závisí od zvolenej dreviny. Vysokú cenu kompenzuje dlhá životnosť a stabilita výrobku.

Typy botníkov

K najlacnejším typom patria botníky plne otvorené, ktoré môžu byť zavesené na stene alebo postavené na zemi. Podoba týchto botníkov pripomína regál, v ktorom sú šikmo upevnené priečky ktoré slúžia na odkladanie obuvi. Popri estetických nedostatkoch spočíva jeho nevýhoda aj v odkladaní mokrej alebo veľmi špinavej obuvi. Plne otvorené botníky sú k dostaniu v drevenom, plastovom alebo kovovom prevedení.

Do menších predsiení sú ideálnym riešením vyklápacie botníky, v ktorých je obuv uložená vo zvislej polohe. K nevýhodám však patrí nemožnosť uloženia vyššej obuvi, pretože hĺbka botníka sa pohybuje medzi 15 – 20 cm.

K najobľúbenejším typom patria botníky s klasickými alebo posuvnými dvierkami, v ktorých je obuv uložená vo vodorovných policiach. Hĺbka klasických botníkov sa pohybuje medzi 35 – 40 cm, vnútorný priestor je prispôsobený na uloženie vysokej aj nízkej obuvi. Do menších predsiení by sme mali voliť botníky s posuvnými dvierkami, pretože ušetríme priestor, ktorý je potrebný na otváranie dvierok.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS