9/3
Lisovacie kontajnery - pomocníci pre recykláciu odpadu

Lisovacie kontajnery - pomocníci pre recykláciu odpadu

9. března 2014 v 18.00 , Byty , Domy

Každá domácnosť vyprodukuje ročne stovky kilogramov odpadu, ktorý zo svojich odpadkových košov pravidelne odnáša do neďalekej popolnice, v lepšom prípade si dá tú prácu s triedením na plasty, papier a sklo. Tým ale všetka starosť o zvyšky potravín a obaly končí. Napadlo vás ale niekedy, čo sa vlastne deje so všetkým tým „neporiadkom“, než sa dostane na skládku? Aby bol odpad čo najlepšie spracovateľný a predovšetkým zmenšil svoj objem, prichádzajú na pomoc lisovacie kontajnery, o ktorých existencii vie málokto, ale ktoré značne prispievajú k recyklácii a idú ruka v ruke s ekológiou.

Mobilný lisovací kontajner

Mobilné samolisovacie kontajnery sú nepostrádateľnou súčasťou recyklácie odpadu, pretože dokážu pomerne ľahko previesť a zlisovať kartóny a všetok komunálny odpad. Stroje sa štandardne vyrábajú vo verziách 10, 20 a 24 metrov kubických vždy s uzatvárateľnými masívnymi jednokrídlovými vrátami s usmerňovačom, vďaka ktorému dochádza vždy k posúvaniu odpadu tak, aby bol kontajner rovnomerne zaplnený a odpad čo najlepšie zlisovaný. A ako je možné vôbec spoznať, koľko odpadu kontajner obsahuje a či má ešte nejakú kapacitu? Praktická kontrolka včas signalizuje zaplnenie na 80 percent, pričom hneď ako dôjde k absolútnemu zaplneniu, kontajner automaticky prestane lisovať. Celý cyklus lisovania trvá približne 55 sekúnd, ale časovanie je možné nastaviť individuálne.

Lisovanie odpadu trvá niekoľko sekúnd, autor: ivpLisovanie odpadu trvá niekoľko sekúnd, autor: ivp

Stacionárny lisovací kontajner

Stacionárne lisovacie kontajnery slúžia rovnako tak, ako tie mobilné, na lisovanie kartónov, plastov a komunálnych odpadov, pričom pojmú až 7 metrov kubických. Lis je ovládaný pomocou tlačidiel na ovládači panelu a na prianie je možné nainštalovať aj zvukovú a optickú signalizáciu celkového procesu a tiež zasielanie sms správ o stave zaplnenia kontajnera. S touto modernou vymoženosťou sa tak nikdy nestane, že by stroj prestal, z dôvodu preplnenia, pracovať.

U tohto lisu je možné použiť rovno dve verzie ovládania, a to klasickú manuálnu a automatickú. U prvej metódy obsluha stroj ručne pripojí a po naplnení ho opäť s manuálnou pomocou zatvorí. Pri druhom variante sa lis pripojí automaticky hydraulickými hákmi. Po pripojení dôjde k otvoreniu posuvného uzáveru gilotíny a po naplnení kontajnera k automatickému uzavretiu.

Lis je možné ovládať ručne alebo automaticky, autor: ivpLis je možné ovládať ručne alebo automaticky, autor: ivp

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS