12/10
Bývanie na jeseň, alebo jesenné variácie

Bývanie na jeseň, alebo jesenné variácie

12. října 2014 v 07.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Byty , Design , Domy , Kuchyne , Predsieň , Riad , Sklo

Sponzorované odkazy

Leto sa pomaly chýli k svojmu koncu, a s ním odchádzajú slnečné a teplé dni. Ale aj jesenný čas môže byť krásny, slnečný a plný farieb. A to nielen za oknom – vonku, ale v našom domove.

Farby jesene

Jesenné mesiace oplývajú celou paletou príjemných farieb – zemitá hnedá, červená, oranžová, žltá, hnedá, zlatá. Najlepšie je toto krásne „farebné divadlo“ viditeľné na listoch v korunách stromov. Na nich je dobre vidieť, aké farby patria práve k jeseni. Môžu byť inšpiráciou pre naše bývanie, ktoré možno v rámci ročných období pekne farebne naladiť. Teraz teda jesenne.

Jesenné depky…

S jeseňou prichádzajú veľké premenlivosti. Časté dažde, sychravé rána aj večery. S tým prepadajú mnohých z nás chmáry, depresie a rozladenosť.

Jesenný stôl so všetkým, JanikosKosiris/Flickr.comJesenný stôl so všetkým, JanikosKosiris/Flickr.com

Pomôcť môže každodenná popoludňajšia alebo večerná prechádzka na čerstvom vzduchu (aj za nevľúdneho počasia), pretože čerstvý vzduch a chôdza je ideálna na pozdvihnutie nálady. Organizmus sa prekysličí, pohybom precvičíme telo, a prečistíte si hlavu po náročnom pracovnom dni. Skvelý je aj večerný kúpeľ s aromatickými olejmi alebo kúpeľovou soľou. Tá je doslova balzamom pre stresované telo. Takisto relax s dobrou knižkou pomáha. Ale skúste to aj inak – privítajte jeseň farebným naladením svojho bývania!

Kockované utierky v škoricových a hrdzavých odtieňoch vyznievajú jesenne, AdeliSchneder/Flickr.comKockované utierky v škoricových a hrdzavých odtieňoch vyznievajú jesenne, AdeliSchneder/Flickr.com

Ako na to? Skúste naše tipy!

  • Sušienky a venčeky – rezané kvety zameníme za vence a sušienky z jarabiny, sušené trávy, šípky, bodliaky, slamienky, vŕbové prútie, šišky, suché listy stromov, orechy, gaštany a žalude. Môžete ich naaranžovať do váz a košíkov, zavesiť na dvere a háčiky, na stenu či do priestoru. Tiež nimi môžete ozdobiť aj svietniky a najrôznejšiu dekoratívnu keramiku.
  • Ovocie, zelenina a potpourri – k jesennému obdobiu neodmysliteľne patrí jesenné ovocie a zelenina (tekvica, hrozno, slivky, cukina). Naaranžované na tácke alebo miske jesenne doladia interiér. A napríklad taký veniec cesnaku či zväzok cibule na háčiku niekde v rohu kuchyne, je super jesenná dekorácia. Skvele vyniknú aj sklenené číre dózy plné cukríkov a orieškov vo vhodných farbách. Svoje urobia aj misky s voňavým potpourri.
  • Dekoračné textílie – k jeseni sa výborne hodia farebné prvky a drobné dekorácie – jesenne sfarbené dečky, vankúšiky, sedačky, prestieranie, prútené tácky, podložky a rohože.
  • Závesy, koberčeky a riad – sezónne (a teda aj na jeseň) možno obmeniť záclony, závesy, prikrývky, koberčeky a predložky. Ďalšou možnosťou je dovybaviť sa jesenne ladeným riadom, taniermi alebo miskami.
  • Farebné steny – ak je to stále málo, môžete zmeniť aj farbu stien a jesenne vymaľovať. Postačuje jedna stena v teplých odtieňoch. Napríklad príjemná hnedá, škoricová či oranžová stena v bielych priestoroch vynikne skvele a osvieži celý interiér.
  • A čo tapeta – Boom návratu zažívajú obrazové tapety menších rozmerov. Ponuka potlačí je ohromujúca a ponúka všemožné motívy od kvetov, motýľov až cez country (vidiecke) výjavy a motívy, pričom materiálom nie je len papier, ale aj textil s vlastnou špecifickou štruktúrou.

A tak – nalaďte sa na jeseň, stačí si len vybrať!

Úvodný obrázok: SuzieCarlson/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS