16/3
Robotický vysávač uprace za vás

Robotický vysávač uprace za vás

16. března 2015 v 00.00 , Domáce spotrebiče

Sponzorované odkazy

Nerada upratujete alebo na to nemáte čas? Potrebovali by ste robota, ktorý bude upratovať za vás? Postavu s ľudskou podobou zrekonštruovanú pre upratovanie v obchode nezoženiete, ale robotický vysávač áno. Ako funguje a ako ho vybrať?

Ako robot funguje?

Tento malý robot vysáva sám, vie sa prispôsobiť prostrediu aj povrchu. Vyhne sa schodom, nenaráža do steny, dostane sa pod linku, pod posteľ aj pohovku. Toto roboti dokážu vďaka senzorom, ktorými detekujú prekážky. Okrem samotného robota je nutné pre funkčnosť mať ešte druhú časť – základňu. Komunikujú medzi sebou pomocou IR lúčov. Vie sa aj sám dobiť, pokiaľ mu dochádza energia dôjde k základni a pripojí sa k nej.

základňa vysávača; zdroj: cleanmate.czzákladňa vysávača; zdroj: cleanmate.cz

Ako vybrať správny robotický vysávač?

Akú máte podlahu? Existujú vysávače, ktoré sú určené pre konkrétny typ podlahy. Môžete sa stretnúť s robotmi len na linoleum, hladké plochy, plávajúce podlahy alebo dlaždice.

Pozor na kefy! Kefy sú u týchto prístrojov veľmi dôležité. Vysávače fungujú na základe proti sebe rotujúcich kief, ktoré zachytávajú čiastočky prachu. Sací výkon nie je teda to hlavné, slúži len na to, aby zbierané nečistoty presunul do zberného koša. Takže pri výbere sa zaujímajte hlavne o množstve a postavení kief.

Pozor na čidlá! Niektoré prístroje môžu disponovať nekvalitnými snímačmi, ktoré vydávajú nízkofrekvenčný zvuk. Ten vy síce nepočujete, zato vaši domáci maznáčikovia z toho rozhodne šťastní nebudú.

Koľko toho uprace? Určite si pred kúpou zistite koľko metrov štvorcových daný výrobok uprace na jedno nabitie. Ak bývate v garsónke, nie je potrebné to nijako zvlášť riešiť. Ak ale obývate veľký dom, bolo by nepríjemné neustále čakať na nabitie robota.

robotický vysávač; zdroj: cleanmate.czrobotický vysávač; zdroj: cleanmate.cz

Lacní roboti vám dobre neupracú. Nekvalitný robot môže mať problém s kobercami, ktoré majú dlhé vlákna, tiež s rôznymi káblami, do ktorých sa môže zamotať, drobné predmety alebo malé hračky sa môže pokúsiť vysať atď. Pokiaľ chcete robota, ktorému sa nič z uvedených situácií nemôže stať, potom si musíte priplatiť. Kvalitného robota určite nekúpite za pár desiatok eur na tržnici, ale za niekoľko stoviek eur v serióznom obchode.

Úvodný obrázok: cleanmate.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS