22/3
Aké vybrať osvetlenie do jednotlivých miestností? - 2. časť

Aké vybrať osvetlenie do jednotlivých miestností? - 2. časť

22. března 2015 v 00.00 , Kúpeľne , Obývacie izby , Spálne , Svietidlá

Sponzorované odkazy

Z minulého článku viete, aké svietidlá by sa mali objaviť v detskej izbe a kuchyni. Dnes sa dozviete, aké nesmú chýbať v spálni, kúpeľni a obývačke.

Spálňa

Nezaobídete sa určite bez centrálneho osvetlenia. Najlepšie je stropné svetlo, ale dobre poslúži aj závesné. Nikdy ho neumiestňujte priamo nad posteľ, pretože by vás oslňovalo. Ak vaša spálňa disponuje aj šatňou, je potrebné vybrať správne osvetlenie aj pre tento priestor. Môžete zvoliť také, ktoré reaguje na pohyb a rozsvieti sa po otvorení dverí. V spálni máme samozrejme posteľ, ktorá je väčšinou určená pre dvoch. Z každej strany by teda malo byť nástenné osvetlenie, aby mal každý svoju lampičku, ktorú môže ovládať. Pre intímnu atmosféru môžete zvoliť svetlá s regulovateľnou intenzitou.

Kúpeľňa

V kúpeľni sa často mení teplota a po kúpeli je v miestnosti vlhko. Je teda nutné dbať tu na výber svetiel kvôli bezpečnosti. Kúpeľňu delíme na niekoľko zón. Tam, kde je vaňa alebo sprchovací kút, sa svetlá vôbec neinštalujú (neodporúča sa). Bezpečné je inštalovať svietidlá do 60 cm od vane so stupňom krytia IP 44 a vyššie a vo vzdialenosti väčšej ako 60 cm od vane so stupňom krytia aspoň IP 21. V kúpeľni samozrejme nesmie chýbať centrálne osvetlenie. Môže byť stropné alebo bodové. Ale najdôležitejšie je v tejto miestnosti svetlo nad umývadlom a teda aj zrkadlom. Je dôležité pre ženy, keď sa maľujú alebo pre mužov, keď sa holia.

svetlo vhodné do kúpeľne; zdroj: palnas.czsvetlo vhodné do kúpeľne; zdroj: palnas.cz

Obývacia izba

Nevyhnutné je centrálne osvetlenie, ktoré by sa malo prispôsobiť charakteru izby. Môžete použiť luster, závesné aj stropné svietidlo. Ďalšie svetlo, ktoré by vám v obývačke nemalo chýbať je stojanová lampa. Ak sa pozeráte na televíziu nepotrebujete, aby vás zbytočne oslňoval luster. Ten zhasnite a rozsvieťte stojanovú lampu so stmievačom. Obývacia izba je vhodné miesto aj pre dekoratívne svietidlá, ktoré upozornia napríklad na obraz. Pokiaľ chcete mať obývaciu izbu naozaj dokonale zladenú, môžete si zaobstarať kolekciu svetiel, ktorá obsahuje všetky svietidlá, ktoré potrebujete.

do obývačky je vhodná aj stojaca lampa; zdroj: palnas.czdo obývačky je vhodná aj stojaca lampa; zdroj: palnas.cz

Úvodný obrázok: palnas.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS