12/1
Ako sa stoluje v rôznych častiach sveta?

Ako sa stoluje v rôznych častiach sveta?

12. ledna 2018 v 11.15 , Kuchyne

Čo krajina to iný zvyk. Ako stolovať v Ázii a čo je pri stolovaní charakteristické pre Francúzsko, Portugalsko či Mexiko?

• V Japonsku je pri konzumácii rezancov či polievky zvykom nahlas sŕkať – čím hlasnejšie, tým väčšie uznanie vyjadrujete kuchárovi. Môžete tiež piť priamo z misky na polievku. Naopak, za veľmi neslušné sa považuje, ak paličky, ktorými jete, olizujete, prípadne ich zapichujete do misky s ryžou. To platí nie len pre Japonsko, ale aj iné ázijské krajiny, vrátane Číny.

• Súčasťou Ázie je aj Thajsko, napriek tomu tam panujú trochu odlišné zvyky ako v spomínanom Japonsku alebo Číne. V Thajsku nie je obvyklé používať pri jedení paličky (považuje sa to z nepatričné), ale skôr vidličku, ktorou sa jedlo nasúva na lyžicu. A práve z lyžice putuje do úst.

• Pomáhať si pri jedení rukami poznáme aj v našich zemepisných šírkach – u niektorých pokrmov je dovolené. Celkom bežné je praktizovať tento spôsob jedenia aj v iných krajinách sveta. V Indii, na Strednom východe a v niektorých častiach Afriky je však dovolené jesť len pravou rukou. Jesť ľavačkou sa tu považuje za nečistý spôsob.

• Na druhej strane sú krajiny ako napr. Chile, kde sa dotýkanie jedla rukami považuje za nevhodné. Podobne tak v Brazílii, kde sa aj pizza a hamburgery zvyčajne konzumujú vidličkou a nožom. Celkom opačný názor majú v Mexiku – tu sa používanie vidličky a noža považuje priam za snobizmus.

• Po pohostení v reštaurácii, skôr než opustíte jedálenský stôl, prichádza na radu vždy tá nepríjemnejšia časť celej „akcie“ – platenie účtu. „Každý zaplatí za seba, dobre?“ – tak takúto vetu by ste vo Francúzsku nepočuli. Tam je totiž zvykom, že účet sa nedelí medzi viaceré osoby, ale platí ho jeden človek.

• Aj ďalšie európske krajiny majú svoje osobitosti v súvislosti so stolovaním. V Taliansku by ste si nikdy nemali pýtať syr naviac, ak vám to nie je vyslovene ponúkané. Je doslova hriechom dať si extra porciu syra na pizzu, horšie je už len nastrúhať syr na morské plody.
No a v Portugalsku sa zase považuje za urážku šéfkuchára, ak si jedlo dochucujete soľou alebo korením.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS