4/3
Tapety sa vracajú

Tapety sa vracajú

4. března 2019 v 00.00 , Bytové doplnky , Design

Sponzorované odkazy

Keď sa povie tapeta, každý si predstaví asi trochu niečo iné. Avšak čo sa všetkým vynorí v mysli, je nejaký vzor. Otázka je aký. Viete, čo tento rok medzi tapetami frčí?

Tapety tu boli, sú a asi ešte dlho budú. Opäť sa rozmáha ich obľuba a záujem o ne strmo rastie. Sú totiž jednoduchým riešením oživenia interiéru aj zakrytia nedostatkov stien.

Dokážu krásne premeniť interiér, z izby urobiť útulný priestor, veľakrát mu dodajú vtipný a nevtieravý náboj a vedia zdobiť rovnako ako obraz, plastika na stene, textilné tapisérie, či iná dekorácia. Ich krycie vlastnosti umožňujú dekorovať priestor bez väčších rekonštrukcií, maľovania a nástrekov interiérových stien čisto a pohodlne. Manipuláciu s nimi zvládne každý, pretože dnes sú väčšinou balené v niekoľkých kusoch, s opakovaním motívov.

Aké tapety dostanete?

  • papierové
  • vliesové
  • vinylové
  • textilné

Papierové tapety

Sú na trhu roky a stále v obľube. V súčasnej dobe ich zoženiete s nádhernými motívmi, vzormi a farbami. Papierové tapety dostanete v dvoch typoch – jednovrstvové a viac vrstvové. Samotné lepenie papierových tapiet nie je ťažké, aj keď trochu nepohodlné. Jednovrstvovú môžete pokryť z opaku tenšou vrstvou lepidla s redšou konzistenciou. U viacvrstvových využite hrubšiu vrstvu lepidla. Okraje jednotlivých kusov a pásov lepte cca jeden centimeter cez seba.

Vliesové tapety

Patria aktuálne k najbežnejšiemu typu tapiet. Sú zmesou umelých textilných vlákien a buničiny. Sú krásne plastické s dekoračne vystúpenými prvkami vzoru a preto sa nedeformujú. Nalepiť ich je možné tak na stenu, ako aj na akýkoľvek iný podklad. Okrem toho sú vliesové tapety nehorľavé a veľmi jednoduché na nalepenie a manipuláciu.

Vinylové tapety

Vinylová tapeta je umývateľná, odolná proti poškriabaniu, sčasti aj tepelne izolačná. Patrí k najodolnejším tapetám vôbec. Hodí sa aj tam, kde je veľmi vlhko – kúpeľne, kuchyne, alebo kde sa počíta s poškodením – teda do detských izieb.

Textilné tapety

Textilné tapety sú tak trochu return do minulosti, ale tie súčasné vzory aj materiály majú rýdzo moderné a často veľmi cool a originálny charakter. Tapeta z textilu je ťažšia, ako klasická papierová a vliesová, skladá sa zo spodnej vrstvy textilnej a spodnej vliesovej, alebo papierovej. Textilné tapety dostanete v textile prírodnom a umelom. Manipulácia s nimi je horšia, práve kvôli ich väčšej váhe a jeden človek lepenie nezvládne.

Vliesové tapety a na požiadanie aj vinylové, či papierové môžete mať od výrobcu pod značkou Wall1 . Tapety, samolepky a ďalšie kúsky navrhujú a vyrábajú už 12 rokov. O ich produkty je nesmierny záujem.

Zdroj foto: Wal1

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS