3/7
6 tipov, ako vybrať jedálenský stôl a stoličky

6 tipov, ako vybrať jedálenský stôl a stoličky

3. července 2021 v 07.15 , Nábytok

Sponzorované odkazy

Milujete ten večerný rituál, kedy celá rodina zasadne k jednému stolu a spoločne sa navečeriate? A čo víkendové obedy v kruhu tých najbližších? Výber toho správneho jedálenského stola zaručí, že sa tieto nezabudnuteľné okamihy stanú skutočnosťou. Nechajte si poradiť, ako vybrať celú jedálenskú zostavu!

Veľkosť na mieru vašim potrebám

V prvom rade je za potreby starostlivo premerať priestor, kam jedálenský stôl umiestnite. Nemalo by sa stať, že objednáte stôl a neskôr zistíte, že vám na vybrané miesto nepasuje. Stolov najrôznejších rozmerov je veľká ponuka, na svoje si príde skutočne každý.

Ak máte početnú rodinu, alebo napríklad plánujete hostiť viacero priateľov, potom sa porozhliadnite tiež v ponuke rozkladacích stolov. ** Rozkladacie stoly sú veľmi praktické, takže si ich pre svoju funkčnosť zamilujete **. Môžu byť menšie, teda vám nebudú zavadzať a na bežné používanie budú stačiť. Keď potom budete potrebovať, jednoducho stôl rozložíte a razom pohostíte väčší počet ľudí. Priložením prídavnej stredovej dosky tak stôl zväčšíte napríklad na 160 cm (oproti pôvodným 120 cm).

Zvyčajná veľkosť stola pre štvorčlennú rodinu sa pohybuje okolo cca 160 × 90 cm. Samotný pár si vystačí aj s rozmerom 110 × 70 cm. Záleží samozrejme na vašich priestorových možnostiach, preferenciách a požiadavkách na komfort. Čím viac miesta okolo seba máte, tým je sedenie komfortnejšie.

Čo sa týka samotnej výšky stola, aktuálne sa odporúča výška od 72 cm do 78 cm. Je samozrejmé, že ak ste skôr vyššieho vzrastu (najmä s dlhšími končatinami), budete sa pozerať po vyšších stoloch.

Tiež výsledné spracovanie jednotlivých stolov sa líši. Niektoré majú klasicky štyri nôžky, iné sú konštruované len na jednej nôžke uprostred stola. To môže mať svoje výhody. Niektoré stoly majú taktiež úložný priestor navyše, to ocenia najmä majitelia menších bytov. Do menších bytov vám potom môžeme odporučiť aj jedálenský stôl s výklopnou doskou. Kedykoľvek je možné dosku sklopiť a ušetriť tak nejaké to miestečko.

Guľatý či hranatý jedálenský stôl

Ďalšou otázkou, ktorú budete v prípade výberu jedálenského stola riešiť, je tvar. Bežne sú k videniu dva varianty, a to síce guľatý, alebo hranatý. Hranatý stôl obdĺžnikového či štvorcového tvaru je klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy. Ak navyše máte malé deti, rozhodne oceníte variantu so zaoblenými rohmi. Je to rýdzo praktické, a navyše to vyzerá štýlovo. Do rohov sa zvyčajne umiestňuje stôl kruhového tvaru. Ale samozrejme to nie je podmienka, taký stôl môžete umiestniť kamkoľvek v jedálni. Zatiaľ čo hranaté stoly sú svojimi ostrými hranami elegantné, nadčasové a zapadnú perfektne do moderného interiéru, taký okrúhly stôl sa sám štylizuje do veľmi útulného štýlu bývania, prípadne do štýlu retro či vintage. Už stačí len sťahovací luster nad stôl, doprostred vázu s kvetinou a k jednotlivým miestam na sedenie roztomilé prestieranie s čipkou.

Zlaďte kuchyňu s jedálňou

Jedáleň býva obvykle súčasťou kuchyne, alebo je aspoň v jej tesnej blízkosti. Tieto dve časti by k sebe samozrejme mali ladiť. Nemali by sa medzi sebou prebíjať a pôsobiť ako „päsť na oko“. Výber dekóru stola preto bude závisieť primárne na kuchynskom nábytku (respektíve na kuchynských dvierkach, skrinkách, policiach a podobne).

Odporúčame voliť skôr svetlejšie farby do izieb, ktoré potrebujú opticky zväčšiť. Ak máte malú kuchyňu s jedálňou, potom by tmavší kuchynský nábytok ju ešte trochu zmenšil. To nebýva žiaduce. Oproti tomu priestrannejší byt či rodinné domy si môžu dovoliť aj nábytok v tmavších farbách.

Jedálenský stôl by mal korešpondovať s celkovým štýlom bývania, ktorý ste si vybrali. Máte ubytovanie v rustikálnom štýle? Retro? Vintage? Alebo ste priaznivci industriálneho či rustikálneho štýlu? Ponuka jedálenských stolov je obrovská, preto veríme, že vyberiete ten pravý podľa vášho vkusu.

Voľba ideálneho materiálu jedálenského stola

Ponúka sa teda otázka, aký materiál pre váš jedálenský stôl zvoliť. Ponuka je široká, preto by sa v nej mohol nie jeden zákazník stratiť. My vám poradíme! Preberieme si výhody a nevýhody jednotlivých typov.

Najlacnejším variantom na trhu je samozrejme plast. Áno, cena je naozaj nízka, avšak málokto po tomto variante siahne. Zvyčajne sa tieto plastové stoly umiestňujú skôr na terasu, na záhradu či do izby k deťom. Do vkusnej jedálne by sme ho neodporučili. Ľahko sa pokazí, životnosť je biedna a stabilita, alebo nosnosť malinká.

Obľúbenou voľbou je jedálenský stôl z dreva. Ten má už mnoho benefitov a dlhú históriu! Niet sa čomu čudovať. Taký krásny drevený stôl nádherne vonia, má svoje čaro a vydrží vám roky a roky ako nový. Nevýhodou dreva je samozrejme jeho farebná nestálosť. Pokiaľ bude na mieste, kde na neho svieti slnko, potom po pár rokoch zbledne. To sa mu dá ale odpustiť! Vyberte si kvalitný stôl z dreva vo svetlej, alebo tmavšom variante. Nechajte sa unášať závanom prírody, štruktúrou dreva a jeho nedokonalosťami, tešte sa v unikátnom dreve a starostlivo sa o stôl starajte. Údržba je jednoduchá.

Lacnejším variantom oproti pravému masívu je laminát. Laminát vie verne imitovať pravé drevo. Je obľúbený najmä vďaka veľkom výbere najrôznejších dekórov. Svetlo hnedé, tmavo hnedé, hnedé so sfarbením do zelena, hnedé so sivým podtónom, alebo naopak do oranžova. Stále veľmi populárne sú tiež čisto biele či čierne stoly, ktoré ocenia priaznivci minimalizmu. Je to jednoduché a efektné. V prípade voľby práve takého nevýrazného prvku sa môžete následne vyblázniť pri výbere doplnkov do kuchyne .

Veľmi častým variantom je kombinácia kovu a lamina. Taký stôl je vysoko stabilný, vyznačuje sa veľkou nosnosťou a tiež dizajn stojí za to! Zvyčajne sa jedná o sivý kov v matnom prevedení, ktorý vyzerá luxusne. Ale možné sú aj zaujímavejšie varianty, ako napríklad metalicky hnedý lak.

Ďalším materiálom, ktorý je často k videniu, je sklo. Áno, sklenené stoly sú v súčasnosti veľmi moderné a ľudia ich do svojich obydlí tiež často volia. Prečo? Jedálenský stôl zo skla je vrcholom elegancie a luxusu. Na prvý pohľad si ho zamilujete pre jeho unikátny vzhľad. Nijako nenarušuje celkový vzhľad interiéru práve vďaka svojmu minimalistickému dizajnu. V jednoduchosti je krása a tu to platí dvojnásobne. Milujete minimalizmus? Máte interiér zariadený v rýdzo modernom štýle? Potom toto môže byť skvelá voľba pre vás. Naviac sa hodí aj do menších bytov, kde zachová vzdušnosť jedálneho kútika. Jedinou nevýhodou je jeho krehkosť. Pri manipulácii musíte byť opatrnejší, a preto nie je vždy najideálnejší pre rodiny s deťmi.

Výdobytok modernej doby je tiež jedálenská doska z mramoru! Mramor je hitom posledných niekoľkých rokov. Ľudia ho milujú pre jeho nadčasový elegantný vzhľad. Ľahko sa ladí a kombinuje so zvyškom doplnkov. Navyše proste vyzerá luxusne!

Jedálenská lavica – áno či nie?

Pre niekoho sú už jedálenské lavice retro, ale pre nás sú stále hitom súčasnosti! Dnešná doba ponúka jedálenské lavice v modernom dizajne. Okrem vintage a retro kuchýň si tak prídu na svoje aj priaznivci moderny.

Lavice sú perfektnou možnosťou, pokiaľ umiestňujete jedálenskú zostavu do rohu kuchyne či jedálne. Šetria priestor, a napriek tomu zaisťujú vysoký komfort na sedenie. Samozrejme je však možné ich umiestniť aj do priestoru a užívať si jej benefity. Praktické sú lavice so zabudovaným úložným priestorom. Najmä v malých bytoch ľudia bojujú s každým miestečkom, kde môžu veci uskladniť. Ďalšou výhodou je vyššia nosnosť. Pre ľudí s nadváhou je sedenie na laviciach navyše oveľa pohodlnejšie. Vyberať si môžete aj z rôznych druhov čalúnenia – od najrôznejších vzorov po decentnejšie varianty. Do retro štýlu bývania báječne zapadne čalúnenie so vzorom drobných kvietkov, alebo klasickým cibuľovým vzorom. Oproti tomu moderné domácnosti sa môžu pozerať po hnedej, béžovej, sivej či čiernej klasike. Je to elegantné, nadčasové a nijako to nenarušuje celkový vzhľad interiéru. Zlaďte čalúnenie s kuchynskými textíliami, ako je prestieranie, obrusy, utierky, alebo podsedáky a podobne.

Jedálenská stolička pre pohodlné sedenie

Veľmi pohodlnou možnosťou je zakúpenie jedálneho setu. Jedálenské sety majú nespornú výhodu v tom, že skrátka vyberiete súpravu, ktorá sa vám zapáči a je hotovo. Nemusíte zložito ladiť stoličky so stolom. Máte istotu, že k sebe sedia. V prípade, že si však vyberáte stôl aj stoličky zvlášť, budete riešiť, akú stoličku zvoliť, aká je tá najlepšia pre vás… S výberom vám radi pomôžeme.

Čalúnené jedálenské stoličky si zamilujete pre ich pohodlné spracovanie! Sú tak mäkké, že na nich vydržíte sedieť hodiny. Najväčšieho luxusu potom dosiahnete, ak si zaobstaráte stoličku s čalúnením ako na sedacej časti, tak na chrbtovej časti. Čalúnenie býva zvyčajne veľmi decentného vzhľadu – od krémovej, sivej, po tmavšiu šedú až čiernu. Vyzerá to veľmi elegantne.

Stoličky bez čalúnenia zvyčajne vyžadujú pre väčší komfort podsedáky. To však nie je žiadny problém! Ponuka podsedákov je veľká, preto môžete vyberať z najrôznejších dizajnov a prevedení.

Je obvyklé, že ľudia volia na sedenie k jedálenskému stolu pohodlné kreslá. Nemusí sa vždy jednať len o stoličky. Niet sa čomu čudovať. Ak napríklad pri stole aj pracujete a dlhšie sedíte, zaručene to oceníte. Veľký benefit to má tiež pre starších ľudí s boľavým kĺbmi a chrbtom. Myslite na svoje pohodlie !.

Nebojíte sa experimentovať? Kúpte si farebné stoličky či kreslá! Pokiaľ máte celkovo kuchyňu aj jedáleň zariadenú skôr striedmo v minimalistickom štýle, môžete si dovoliť zvoliť jeden výraznejší prvok, ktorý celý priestor rozžiari. Týmto prvkom môžu byť napríklad jedálenské stoličky, alebo kreslo. Zvoľte nejakú extravagantnú farbu! Perfektne bude vyzerať zelená, svietivo oranžová, žltá, červená, alebo blankytne modrá! Ešte trochu zaujímavejšie vyzerá, ak tieto farby nakombinujete a okolo stola poskladáte všetky farby dúhy.

Tak či tak záleží predovšetkým na vašich preferenciách a vkuse. Nenechajte sa strhnúť modernými trendmi a vyberajte to, čo sa vám páči dnes a bude páčiť aj zajtra. Inšpirácia je všade okolo vás, tak veríme, že vás naše tipy inšpirovali a teraz už máte jasnú predstavu o výbere jedálenského stola a stoličiek.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS