10/1
Pracovná doska vašej kuchyne: ako šiel čas

Pracovná doska vašej kuchyne: ako šiel čas

10. ledna 2022 v 00.00 , Kuchyne

Sponzorované odkazy

Tak ako sa mení štýl a móda, tak sa premieňa aj materiál a farby v domácnosti. Na nábytku aj v kuchyni. Pracovné dosky v kuchyni zaznamenali aj posun. Ako šiel čas a aké sú aj dnes najobľúbenejšie materiály pracovných dosiek v kuchyni?

Základom správne zvolenej pracovnej dosky je vybrať si správny rozmer (nie všetky dosky majú rozmery, ktoré sa dajú napríklad v atypickej kuchyni využiť bez pracného a nepraktického napájania), odolnosť a až na treťom mieste je potom s odolnosťou spojená voľba materiálu.

Aspekty pracovnej dosky

Pracovná doska kuchyne dostáva totiž počas každodenného používania kuchyne najviac zabrať. Je permanentne vyťažená, a preto je jej voľba veľmi dôležitá. Materiál tak musí mať značnú odolnosť proti teplotám, proti mechanickému poškodeniu a poškriabaniu a byť esteticky pekná a s jednoduchou údržbou.

Materiál

Materiálov, z ktorých sa kuchynské pracovné dosky vyrábajú, je dnes už pekný rad.

Ktoré sú to?

  • laminát
  • masívne drevo
  • prírodný kameň
  • keramika
  • umelý kameň
  • antikor

laminátová pracovná doska

Laminát

Patrí k najviac používaným materiálom na kuchynské pracovné dosky. Vyrába sa lisovaním vrstiev tvrdeného laminátu na dosku z drevotriesky. Takto vyrobená laminátová doska má zaoblenú) ale aj ostrú) prednú hranu a najčastejšia hrúbka je 38 milimetrov. Laminát sa vyznačuje skvelou odolnosťou voči vysokým teplotám, je možné vyberať zo širokej škály vzorov, od drevených až po kamenné, pritom za veľmi priaznivú cenu.

Masívne drevo

Pracovné dosky z masívneho dreva sú krásne a povznesú často design niektorých štýlov a typov kuchyne na vyšší level. Nevýhodou je jej menšia odolnosť voči opotrebovaniu a mechanickému poškodeniu. Dosku je pre lepšiu odolnosť dobré ošetrovať špeciálnym olejom, ale aj tak sa zrejme nevyhnete poškriabaniu a škvrnám od tekutín pri príprave pokrmov. Dosku je možné renovovať prebrúsením, ktoré sčasti minimalizuje mapy aj škrabance.

pracovná doska z dreva

Prírodný kameň

Najviac využívaná je prírodná žula, ktorá je veľmi odolná proti mechanickému poškodeniu. Takáto pracovná doska nemá vysokú nasiakavosť, teda bráni tekutinám preniknúť do nej a spôsobiť škvrny a mapy. Ošetrovanie vo forme pretretia vlhkou handričkou je úplne dostačujúce. Prírodné kamenné dosky sú impregnované a táto impregnácia by sa mala cca 1× za dva roky znova realizovať. Sú to elegantné, ale aj veľmi luxusné dosky, a to aj cenou.

Keramická doska

Elegantný prírodný materiál, ktorý má vysokú tvrdosť aj odolnosť voči poškriabaniu a teplotám. Doska nie je ani nasiakavá, a tak je jej údržba jednoduchá. Využíva sa najviac keramický neolith, ktorý je možné využiť aj ako obkladovú dosku. Kuchyňa s keramickou plochou na prácu je potešením.

žulová pracovná doska

Umelý kameň

Tento druh tzv. technického kameňa je minimálne porézny, a teda nenasiakavý materiál. Je silne odolný voči poškriabaniu a vlhkosti. Je variabilným materiálom, ktorý je možné prispôsobiť veľkosťou aj dĺžkou rezom, teplom aj ohýbaním. Je k dispozícii v mnohých odtieňoch farieb, patrí ku komfortnému materiálu s vyššou cenou obstarania.

Antikor

Antikorové pracovné dosky v domácnosti veľmi neprerazili. Poznáme ich skôr z jedální a reštaurácií. Je to ale veľmi hygienická doska s jednoduchou údržbou a vysokou životnosťou. Dnes sa ponúka pre ultramoderné typy kuchýň aj do domácností, často so vsadeným drezom. Nevýhodou antikorových dosiek je ich malá odolnosť pre mechanické poškodenie.

doska z umelého kameňa

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS