23/8
Ktorú drevinu si vybrať na použitie ako obkladový materiál?

Ktorú drevinu si vybrať na použitie ako obkladový materiál?

23. srpna 2019 v 11.00 , Domy

Aj v súčasnosti sa pri zariaďovaní bývania využíva drevo. To je totiž nesmrteľný materiál, ktorý do interiéru či exteriéru prináša krásu, nadčasový dizajn a vysokú kvalitu. Pri vyberaní jednotlivých obkladov je však okrem ich tvaru či prevedenia potrebné zvážiť aj typ dreviny, z ktorej sú vyrobené. Nie všetky totiž ponúkajú rovnaké vlastnosti. Ktorá drevina bude pre vás tá správna?

Severský smrek, červený smrek či borovica?

Klasikou medzi obkladovými materiálmi z dreva je tatranský profil. Ten je možné použiť vo vnútorných priestoroch ako obklad stien, takisto vo vonkajších ako zástenu či alternatívu steny pri malých drevených stavbách. Štandardne sa tatranský profil vyrába z dvoch typov drevín – severský smrek a červený smrek. Profil zo severského smreku je vhodný do interiérových priestorov, keďže nedokáže dostatočne odolávať vplyvom počasia. Má navyše svetlejšiu farbu s bielymi odtieňmi, takže dokonale zapadne do moderných interiérov. Tatranský profil z červeného smreku má univerzálnejšie využitie a je možné ho pokladať do interiéru, aj exteriéru. Drevo červeného smreku obsahuje oleje, ktoré masív samokonzervujú, a teda robia ho odolnejším voči poškodeniu. Vplyvom počasia či drevokazných organizmov.

Tatranský profil, foto: obkladtatransky.skTatranský profil, foto: obkladtatransky.sk

Zriedkavejšie je tatranský profil či zrubový profil, ktorý má charakteristický polguľovitý prierez, vyrábaný aj z dreva borovice. Tá je vhodnejšia aj do exteriérov, keďže na rozdiel od severského smreku obsahuje viac živíc.

Zrubový profil, foto: obkladtatransky.skZrubový profil, foto: obkladtatransky.sk

Plotové dosky z červeného smreku sú investíciou, ktorá sa oplatí

Na drevo používané vo vonkajších priestoroch sú všeobecne kladené vyššie nároky. Najmä vtedy, ak prvky z neho nie sú kryté strechou. To platí aj pre prípad drevených plotov. Plotové dosky z dreva sa štandardne vyrábajú z dvoch základných drevín. Lacnejšou alternatívou je severský smrek, drahšou ten červený. Keďže severský smrek nemá schopnosť konzervácie, pred ich použitím je drevo nutné ošetriť napúšťadlom. Plní funkciu živíc, ktoré sú v tomto dreve obsiahnuté v menšom množstve. Plotové dosky z červeného smreku si už nevyžadujú takúto starostlivosť, keďže drevo zvládne uzatvoriť svoje póry samé. Síce do takéhoto dreveného plotu investujete na začiatok o približne 70% viac financií v porovnaní s plotom zo severského smreku, vložené peniaze sa vám vrátia na jeho životnosti.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS