22/11
Štartuje nový ročník Czech Design Week

Štartuje nový ročník Czech Design Week

22. listopadu 2019 v 00.00 , Bytové doplnky , Byty , Design , Nábytok , Riad , Sklo

Sponzorované odkazy

V poradí už 6. ročník medzinárodného festivalu dizajnu prebehne od 12. do 15. decembra 2019 v priestoroch Kongresového centra Praha, kde budete vidieť to najlepšie z českého skla, porcelánu, šperkov, originálnych hračiek aj papierenských potrieb, interiérového dizajnu ale aj parfumov či kožených doplnkov.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na tematické workshopy a prednášky s odborníkmi. Do tohto ročníka sa zapojí 150 českých aj zahraničných dizajnérov, ktorých diela budú k zhliadnutiu aj v ďalších 15 partnerských galériách a showroomoch v Prahe.

Dominika Petrtýlová – archivázyDominika Petrtýlová – archivázy

Na vlne 30. výročia Nežnej revolúcie

Tohtoročný ročník sa ponesie v duchu osláv 30. výročia Nežnej revolúcie. "Keď sme riešili, ako osláviť tento tridsaťročný míľnik, voľba bola veľmi jasná a rýchla. Kvalitné vzdelanie a tiež nová generácia Čechov a Slovákov je to, čo túto krajinu ponesie vpred za niekoľko rokov. Práve na novú generáciu sa opraty demokracie postupne prenášajú, je preto nevyhnutné venovať študentom a učiteľom tento sviatok, "vysvetľuje rozhodnutie venovať voľný vstup pre učiteľov a študentov riaditeľ festivalu Lukáš Pipek.

Daniela Chodilová – BubblesDaniela Chodilová – Bubbles

Odkaz Nežnej revolúcie sa premieta aj do samotného vizuálu festivalu, ktorého autorom je mladý grafický dizajnér a ilustrátor Dominik Řezníček. "Pruhy, ktoré sa vo vizuále rôzne pretínajú, majú hneď niekoľko významov. Každý si v nich nájde niečo svoje od symbolov národných cez križovatku koľají z Národnej triedy po vyslaný signál zmien v Československu po novembri 1989, "opisuje Řezníček.

František Jungvirt – vázyFrantišek Jungvirt – vázy

Nové mená aj zavedené značky

Novinkou tohto ročníka je rozdelenie prehliadky na dve časti. Expo časť predstaví inštaláciu s jasným konceptom a umeleckým presahom. Priestor tu dostanú mladí dizajnéri, štúdia a študenti rovnako tak ako významné a už zavedené značky a umelci.

Môžete tu vidieť napríklad jedinečné krištáľové diela Lukáša Jabůrka, originálne sklenené vázy mladej dizajnérky Anny Jozovej , alebo sklenené inštalácie Kristíny Venturovej. Druhá časť Start Up Designers bude hostiť nových začínajúcich umelcov, štúdií, alebo jednotlivcov, ktorí chcú u verejnosti overiť svoje nápady a myšlienky a ponúknuť svoje produkty na trh.

Kristýna Venturová – Nápojový setKristýna Venturová – Nápojový set

Aj v kaviarni Louvre

K oslavám sa v rámci festivalu pripojí tiež kaviareň Louvre, kde bude vôbec prvýkrát predstavená dizajnová inštalácia od sklárskeho výtvarníka, dizajnéra a maliara skla Františka Jungvirta, víťaza ceny Ludwiga Mosera 2018.

Okrem českých dizajnérov podporí Czech Design Week aj zahraničných autorov, napríklad držiteľa cien Red Dot Award 2019 dizajnérske duo Sapiens Design či britského dizajnéra Mattea Bandyho. Sviatok demokracie si spolu s nami pripomenú tiež partnerské dizajn Weeky zo susedných krajín.

Jana Jozová – EuropaJana Jozová – Europa

V tomto ročníku budú mať bohaté zastúpenie inštalácie zo skla. "České sklo stále patrí k svetovej špičke a CZDW dlhodobo podporuje začínajúcich českých sklárov. Naši dizajnéri v posledných rokoch slávia úspechy na svetových prehliadkach a sú tiež hojne zastúpení v zahraničných múzeách, galériách aj interiéroch. Zberatelia a architekti z celého sveta si jazdia pre kvalitné české sklo, "hovorí Lukáš Pipek.

V Kongresovom centre budete vidieť okrem už spomínaných tiež sklenené umelecké diela Dominiky Petrtýlovej, Daniely Chodilovej, alebo Mariety Tedenacovej.

Lukáš Jabůrek – Dolce VitaLukáš Jabůrek – Dolce Vita

Czech Design Week

Festival Czech Design Week už šiestym rokom podporuje kreatívnu tvorbu tuzemských aj zahraničných dizajnérov. Projekt sa usiluje o vytvorenie platformy, ktorá umožní prepojenie laickej verejnosti a odborníkov v odbore dizajn a umenie. CZDW ukazuje, že dizajn nie je len drahý tovar do bytu.

Marieta Tedenacová – vázyMarieta Tedenacová – vázy

Termín akcie

  • 12.12.-15.12.2019
  • Otvorené od štvrtka do nedele v čase od 10h do 21 h

Akcia sa koná na adrese

  • Kongresové centrum Praha
  • 5. mája 1640/65
  • Metro C Vyšehrad
  • Priestor festivalu je s bezbariérovým prístupom
Varied – nábytokVaried – nábytok

Vstupné je

  • Dospelí – 150 Kč
  • Rodinné (2 × Dospelí, 2 × Deti) – 300 Kč
  • Študenti, ZŤP, Dôchodcovia – Bezplatne
  • Deti do 12 rokov – Bezplatne
  • Školy a skupiny (doprovod zadarmo) – Bezplatne
MonTovárna – drevené interaktívne hračkyMonTovárna – drevené interaktívne hračky

Viac informácií o festivale a tiež zoznam všetkých vystavovateľov pre ročník 2019 nájdete na webovej stránke Czechdesignwe­ek.com .

Zdroj foto: Czechdesignweek.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS